Hopp til hovedinnholdet

Discovery

Discovery_Finn-Måge

Foto: Finn Måge

'Discovery' er en engelsk sort med foreldresortene 'Worcester Pearmain' og 'Beauty of Bath'. Sorten ble krysset fram ved Langham i Essex i 1949, og introdusert av en planteskole i Suffolk i 1962 under navnet Thurston August. Navnet ble forandret til Discovery samme år. Sorten kom til Sverige i begynnelsen av 1970-tallet og til Norge 1974.

Dette er en av de nyere sortene som fortsatt blir noe dyrket i norsk fruktdyrking. Treet av 'Discovery' er svaktvoksende med rund krone, og det blir ikke stort. Det får ofte mange og korte årsskudd. Sorten bør ikke podes på de svakeste grunnstammene fordi det da har vanskelig for å komme i gang med veksten. Trærne begynner å bære middels tidlig, og det gir etterhvert middels god avling.

Ofte litt rødt under skallet

'Discovery' er ikke spesielt vinterherdig, og trærne er utsatt for angrep av frukttrekreft. Frukt av 'Discovery' er middels stor, flatrund og svært regelmessig. Eplet har gulgrønn til gul grunnfarge, oftest med varm rød dekkfarge over en stor del av frukten. Skallet er matt, noe tykt og sterkt mot støtskader. Fruktkjøttet er hvitt, fast og saftig med søt god smak og fin aroma. Det er ofte litt rødfarge i kjøttet under skallet. Sorten er sterk mot skurv og mjøldogg.

Høstetid er fra begynnelsen av september. Frukten er noe utsatt for sprekkdannelser, særlig hvis den henger lenge på treet. Eplet har god kvalitet er best i september og oktober.

Discovery-2_Knut-Sakshaug.jpg
Foto: Knut Sakshaug