Hopp til hovedinnholdet

Charlamovsky

Charlamovsky_Knut-Sakshaug

Foto: Knut Sakshaug

'Charlamovsky' har russisk opphav og skal være kjent allerede på 1700-tallet eller enda tidligere. Den skal være tatt fram i Tulaområdet. Noen har også ment at den opprinnelig stammer fra Persia.

Allerede på slutten av 1700-tallet var sorten spredd i Tyskland og omkring 1820 kom den til England. I Sverige og Danmark ble den plantet fra omkring 1840 og i Norge fra omkring 1850. Sorten har også gått under navnene 'Duchess of Oldenburg', 'Borowinka', 'Borovitsky' og 'Rodovitka'. En sort med navnet Rodovitka har vært dyrket i Norge, og er så lik 'Charlamovsky' at det høyst sannsynlig er samme sort. 

En svært vinterherdig sort

Treet vokser som ungt kraftig og opprett, seinere mer utbredt med rund, relativt åpen krone og svake greinfester. Trærne begynner å bære tidlig, seinere rikt og årvisst. I kystklima angripes sorten ofte av skurv, monilia og frukttrekreft.

Sorten er svært vinterherdig og har vært endel plante i innlandsstrøk. Der holder trærne seg også mer friske.

Frukten er middels stor. Formen er fra flatrund til rund eller nesten valseformet med lave kanter over en stor del av frukten. Frukten har lys grønngul til hvitgul grunnfarge. Solsiden, og ofte nesten hele frukten, er dekket med striper eller punkter som kan gå sammen til et nesten jevnt dekke. Tynt, glatt og litt fettet skall. Fruktkjøttet er gulhvitt, grovt og fast . Fullmoden frukt har mørt, saftig kjøtt med syrlig smak og er nesten uten aroma.

Høstetid er fra begynnelsen til midten av september, og brukstiden er i hovedsak september og oktober. Eplene brukes både til matlaging og til å spise.

Charlamovsky-2_Knut-Sakshaug.jpg
Foto: Knut Sakshaug