Hopp til hovedinnholdet

Aroma raud

Aroma-Raud_Knut-Sakshaug

Foto: Knut Sakshaug

'Rød Aroma' er røde mutanter av den en svensk sorten 'Aroma' som har oppstått etter en krysning mellom sortene 'Ingrid Marie' og 'Filippa'. Det finnes flere ulike mutanter med rød farge som har fått navn som Amorosa, Ylvisåker, Fagravold og Hamre.

Øvrige egenskaper er som for 'Aroma': Treet er middels kraftigvoksende med utbredt kroneform. Det begynner å bære tidlig, og gir etterhvert rik avling. Det er observert en viss tendens til vekselbæring, dvs. at avlingene varierer endel fra år til år. Sorten er relativt godt vinterherdig.

Et svært godt spiseeple

Frukten er middels stor til stor, velformet, flatrund til kjegleformet og uten kanter. Eplet har grønngul til gul grunnfarge. Røde mutanter har mørk rød farge over nesten hele frukten. Skallet er middels tykt, glatt og noe tørt med glans.

Fruktkjøttet er gulhvitt, middels fast og saftig med god balanse mellom sukker og syre. Mild, fin aroma som minner om Filippa. 'Rød Aroma' er et spesielt godt spiseeple. Treet setter ofte frukt i klynger. 'Sorten' kan angripes av kjølelagersopp (Gloeosporium), og da mest under lagring.

Høstetid er fra slutten av september til begynnelsen av oktober og modningstiden er november - desember. 'Aroma' epler kan lagres ved lavere temperatur enn mange andre sorter (2° C) og holder da betydelig lenger.