Hopp til hovedinnholdet

Aroma

Aroma1_FotoFinnMåge

Foto: Finn Måge

'Aroma' er en svensk sort som har oppstått etter en krysning mellom sortene 'Ingrid Marie' og 'Filippa'. Krysningen ble gjort ved Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp i 1947 og kjerner ble sådd på foredlingsstasjonen Balsgård 1948. Sorten ble registrert og markedsført av Balsgård 1973.

'Aroma' kom til Norge for prøvedyrking i 1966 under betegnelsen BM 31021. Den ble raskt populær og har siden vært en av hovedsortene i Norge. 'Aroma' fikk etterhvert flere røde mutanter. Noen av disse fikk navn, f.eks. Amorosa, Ylvisåker, Fagravold og Hamre.

Treet er middels kraftigvoksende og har utbredt kroneform. Det begynner å bære tidlig, og gir etterhvert rik avling. Det er observert en viss tendens til vekselbæring, dvs. at avlingene varierer endel fra år til år. Sorten er relativt godt vinterherdig.

En viktig sort i Norge

Frukten er middels stor til stor, velformet, flatrund til kjegleformet og uten kanter. Eplet har grønngul till gul grunnfarge, og det er dekket av vakker lyserød farge på solsiden. De røde mutantene har mørkere rød farge over nesten hele frukten. Skallet er middels tykt, glatt og noe tørrt med glans.

Fruktkjøttet er gulhvitt, middels fast og saftig med god balanse mellom sukker og syre. Mild, fin aroma som minner om Filippa. 'Aroma' er et spesielt godt spiseeple. Treet setter ofte frukt i klynger. 'Sorten' kan angripes av kjølelagersopp (Gloeosporium), og da mest under lagring.

Høstetid er fra slutten av september til begynnelsen av oktober og modningstiden er november - desember. 'Aroma' epler kan lagres ved lavere temperatur enn mange andre sorter (2° C) og holder da betydelig lenger.