Hopp til hovedinnholdet

Allington

Allington1_ FotoFinnMåge

Epler av sorten Allington fotografert ved Pometet i København. Foto: Pometet, København

'Allington' er en engelsk sort som oppsto etter en krysning av sortene 'Gull-Pearmain' og 'Cox's Orange'. Foredleren var Thomas Laxton fra Lincolnshire og tidspunkter omkring 1884. Frukten ble utstillt i 1894 under navnet 'South Lincoln Pippin' og den ble introdusert for fruktdyrkere i 1896 under sortsnavnet 'Allington Pippin'.

Sorten kom til Sverige i 1900. I Norge var den lite kjent før 1910. Den ble aldri mye dyrket i Norge.

Krever lang sommer

Treet er middels kraftigvoksende, med først opprett vekst, seinere mer utbredt. Sorten begynner å bære tidlig og gir seinere jevn og rik avling. 'Allington' krever en lang og god sommer for å gi epler av god kvalitet.

Frukten er middels stor, regelmessig eggrund eller svakt kjegleformet. Grunnfargen er lys grønngul med skallpunkter med lyse ringer. Eplet har svakt brunrød dekkfarge i flammer og striper på solsiden. Skallet er middels tykt og matt. Fruktkjøttet er gulhvitt og mørt, ganske saftig, oftest med sur smak og noe aroma. Sorten kan angripes av mjøldogg og gul monilia.

Høstetid er i begynnelsen av oktober. Eplet er modent fra november og kan lagres til januar. 'Allington' passer både til spise- og husholdningsfrukt.