Hopp til hovedinnholdet

Alexander

Alexander1_FotoFinnMåge

Alexander eple. Foto: Finn Måge

Alexander er en russisk sort som ble dyrket i området omkring Moskva allerede på slutten av 1700-tallet under navnet 'Aport'. Den kom til Tyskland under navnet 'Kaiser Alexander von Russland'. Under dette navnet ble den ført videre till andre land i Europa og Amerika.

Til Norge og Sverige kom den omkring 1830, delvis under navnet Stoke Tulip. I Hardanger kaller de ofte denne sorten for "Tulipseplet". Den ble nokså vanlig dyrket i Norge på slutten av 1800-tallet.

Tåler strenge vintre

Alexander har spesielt god vinterherdighet. Det er relativt kraftigvoksende og får en utbredt krone med hengende greiner. Det bærer sjelden rikt, men avlingen er jevn, også på eldre trær.

Frukten er svært stor. Eplet er bredt og rundt, til rundt kjegleformet, med flat underside. Eplet har gulhvit grunnfarge, men får på solsiden vakker dekkfarge med røde striper, som iblant flyter sammen til en rød overflate. Skallet er skinnende, ved modenhet ganske fettet. Fruktkjøttet er hvitt, grovt og ganske løst med søt, svakt syrlig smak. Sorten angripes ofte av gul monilia og skurv.

Eplet høstes i begynnelsen av oktober, og eplet er modent i oktober - november. Ved god lagring er det holdbart til desember. Eplet kan brukes både som bord- og husholdningsfrukt.