Hopp til hovedinnholdet

Stell og pleie av juletrær

COLOURBOX1209303_cropped.jpg

Foto: www.colourbox.com

Til alle granelskere kommer her noen gode råd som kan forhindre, eller i beste fall utsette, dryssingen slik at treet varer både til trettende- og tjuende-dag-jul!

Juletreet skal først og fremst være til glede, men juletrær som drysser er det ikke mye kos ved. Heldigvis drysser ikke alle juletrær like mye. Furu og edelgran er suverene til å holde på nålene. Vanlig norsk gran ender dessverre på jumboplass.

Så er det dette med tradisjon da! Det er mange som ikke synes det er ordentlig jul uten gran, uansett om den drysser eller ei.

 

Akklimatisering er første bud

Akklimatisering er første bud dersom det er frost ute når treet skal bringes i hus. Et avskåret nåletre som har stått ute i vinterfrosten, må gradvis tilvennes inneklimaet før det settes inn i stuen. 

Prøv først å sette treet i garasjen. For dem som har for liten garasje, eller helt mangler garasje, er kjelleren et godt alternativ. Ikke alle er så heldige å ha kjellerbod med god plass, så da bør man forsøke å oppbevare treet i entrèen dersom det er mulig. Unngå i alle fall å ta treet direkte inn fra kulden og inn i en varm stue. Da er man garantert dryssing!

 

Ikke glem hjemtransporten

En ting som er lett å glemme, er transporten av juletreet fra innkjøpsstedet og hjem. De fleste av oss fester vel juletreet på taket av bilen og kjører. Tenk på at treet da blir veldig kuldeeksponert, med uttørking som følge. Den enkleste måten å forhindre dette på, er å dekke til treet under transport. Bruk en sort søppelsekk og sett treet oppi. Legg treet med foten fremover slik at sekkens åpning vender bakover.

mg201512_DSC_4777.jpg
Husk å skjære et nytt snitt ved roten før du setter treet i juletrefoten. Foto: Morten Günther.

Før treet settes på juletrefoten 

Det må skjæres et nytt snitt ved roten. De nederste 2-3 centimetrene av stammen sages av. Ved første vannfylling bør vannet være svært varmt, gjerne 60-70 grader, noe som tilsvarer høyeste temperatur i de fleste varmtvannsberedere.

Det varme vannet skal forhindre at treet utsondrer kvae. Når det fortsatt levende treet sages av ved roten, blir forsvarsmekanismene til treet øyeblikkelig aktivisert. Treet sender kvae ned mot såret for å forhindre uttørring, og dermed stenges porene. Det varme vannet avskjærer denne prosessen, og dermed kan treet drikke så mye det vil.

Tenk på treet som en vakker langstilket rose, og behandle juletreet omtrent som du ville behandlet vanlige snittblomster. Om det har noen særlig effekt med sitronbrus eller holdbarhetsmidler i vannet, er heller tvilsomt, men pass for all del på at juletreet har rikelig tilgang på friskt vann så lenge det står på juletrefot inne i stuen.

Skulle alt slå feil, får vi satse på kreativ gjenbruk.

God_jul.jpg
Kreativ gjenbruk av juletrær. Neste års julekort? Foto: Berit Skoglund Skåtøy.

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.